Recensie: Time Flies (When you’re in church)

Time Flies is een prekenschrijfboekje voor kinderen vanaf 11 jaar. Herinner je je nog mijn blog over de prekenschrijfboeken. (Prekenschrijfboeken: wat, waarom en welke?)

Ik schreef daarin dat er één boekje de winnaar was. Ook al hadden we het boekje alleen nog maar gezien in de catalogus van Royal Jongbloed, toch wisten we: dit willen we! En we waren dus erg dankbaar toen de uitgeverij ons de kans gaf het boekje uit te proberen.

Op 12 juni 2016 kwam Peter Bordon in onze kerk spreken. Die dag was er uitzonderlijk geen kinderwerk. De Tweeling (12) bleef dus bij mij in de kerk zitten. Het ideale moment om het boekje uit te proberen.

Hier alvast een foto (gepikt van de website van schrijfster Corien Oranje) van de binnenkant van het boekje:

tf

Hoe wij het boekje invulden:

De tweet: in 140 tekens iets grappigs beschrijven of de preek samenvatten :
Ik schreef : God vraagt soms wat -naar de mens- onmogelijk is tot zijn eer.
Ene tweelingzoon: Spreek met elkaar, neem de tijd om te bidden.
Andere tweelingzoon had geen zin om letters te zitten tellen.

Like:
Ik schreef : Een preek uit Nehemia horen we niet elke week.
Ene Tweelingzoon vond het fijn dat Helena er was, hoewel ze hoogzwanger was. (Dat heeft niks met de preek te maken, maar ik vond het wel lief van hem dat hij naar de mensen om zich heen keek.)
Andere Tweelingzoon was die dag héél misselijk en heeft het boekje niet volledig ingevuld.

Dislike: mijn dislike is een wekelijks terugkerend probleem: mensen die de hele preek lang met hun balpennen zitten te klikken. Het leidt mij af.

Beste liedje: De tweeling ging voor samen is veel leuker, het kinderlied. Ik schreef in het vakje deze niet meer laten zingen alsjeblieft het liedje laat heel de wereld het zien omdat ik dat gewoon geen mooi liedje vind. (Maar voor mij hoeft dat vakje eigenlijk niet in het boekje te staan. Ik zou de dienst liever positief benaderen, niet met dislike vakjes. Maar ja, ik ben ook geen twaalf meer.)

De preek in mijn woorden: Ja, dan ga ik dus een vergelijking maken tussen dit boekje en mijn eigen prekenschrijfboekje dat ik elke week gebruik. Daarin is namelijk véél ruimte om te schrijven en in Time Flies heb je dat niet echt. Maar een tiener zal allicht minder ijverig noteren.

Ik noteerde drie korte punten. Voor mij te kort, ik verwerk een preek door te schrijven. Meestal heb ik genoeg aan mijn eigen notities, maar deze preek zal ik nog eens moeten beluisteren om een paar details op te frissen.

Ene tweelingzoon schreef het vakje toch mooi vol. Ook het vakje bidden en danken stond mooi vol. Ik kon daaruit opmaken dat hij echt wel geluisterd had naar de preek en begrepen had waar het om draaide.

Bij het vakje truth kwam de vraag welke dag we nog een keer wilden overdoen? Ik wil nog eens logeren bij mijn grootouders (maar ze zijn er niet meer) en Ene Tweelingzoon wou nog eens terug naar een pretpark.

In het Instagram vakje hebben we alle drie het moment getekend waarop alle kinderen op het podium het liedje samen is veel leuker hebben gezongen. Een leuk vakje als je twaalf bent, maar voor mij betekent het alleen maar afleiding.

Conclusie:

Ik heb deze week toch maar weer mijn eigen prekenschrijfboekje gebruikt. Dat heeft ook vakken om in te vullen, maar het zijn minder vakken, er is meer schrijfruimte en je wordt niet afgeleid.

Prekenschrijfboek 1 (1)

Maar voor kinderen van een jaar of twaalf zou ik dit boekje zeker aanraden. Ik wilde dit boekje graag aan onze jongens geven omdat er in de zomervakantie niet altijd opvang is voor de kinderen in de kerk en vanaf september gaan ze naar de tieners in plaats van de zondagschool en dat betekent dat ze om de twee weken een keer in de dienst moeten blijven.

Ik zie dit boekje als een kans voor hen om te leren luisteren naar een preek en er iets uit te leren. De vakjes truth, dare, instagram en twitter maken het ook wel speels voor hen. (De dare op pagina 7 is: Kuch op het ritme van ‘We will rock you’) Dat willen ze nog weleens uitproberen!

Voor mij brengt dit boekje de mogelijkheid om met hen in gesprek te gaan over de preek. Hadden ze er iets aan? Wat leerden ze? Hadden ze ergens vragen bij?

Time Flies When You’re In Church kost €8.95. Mijn prekenschrijfboekje kost €11.90. Beide boekjes zijn echte aanraders.

Ik ben benieuwd hoe ze ’t gaan ervaren de komende tijd. Ik hou jullie op de hoogte!

Gebruik jij een prekenschrijfboek? Of jouw kinderen? Laat het me weten, ik ben benieuwd!

Dank aan uitgeverij Royal Jongbloed voor de kans om dit boekje uit te proberen!

One thought on “Recensie: Time Flies (When you’re in church)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s