Recensie: Eerste Hulp Bij Ongeloof

Worstel jij ook weleens met vragen over God en de Bijbel?
Zijn sommige verhalen in de Bijbel soms ongeloofwaardig voor jou?
Zoek jij soms het antwoord op vragen zoals: “Als God goed is, waarom …?”

Dan moet je zeker het boek EHBO – Eerste Hulp Bij Ongeloof van Gabor Locht eens lezen.

Als je vragen hebt over God en de Bijbel.

Ik vind sommige verhalen in de Bijbel soms moeilijk te begrijpen, maar ik heb zelf niet echt te maken met twijfels over de geloofwaardigheid van de Bijbel.

Maar ik ben getrouwd met een man die wel worstelt met twijfels en ik ben moeder van twee pubers die zo stilaan moeilijke vragen beginnen te stellen waar ik niet altijd een pasklaar antwoord op heb.

Daarom was ik ook erg dankbaar met de kans die ik van Uitgeverij Gideon kreeg om dit boek te lezen.

Ik hou niet zo van lijstjes in blogs, maar deze keer is het wel de moeite waard om te kijken naar de inhoud van het boek. Met zijn 343 pagina’s is EHBO een stevig boek, dat ingedeeld is in zeven delen die op hun beurt weer verdeeld zijn in korte hoofdstukjes.

  1. Geloven en gezond verstand: een inleiding.
  2. Feiten en vooroordelen: de beperkingen van wetenschap.
  3. De Bijbel beschrijft historische gebeurtenissen: voorbeelden uit het Oude Testament.
  4. De Bijbel beschrijft historische gebeurtenissen: voorbeelden uit het Nieuwe Testament.
  5. Vragen over de Bijbel
  6. Vragen over God
  7. Zoeken en geloven.

Gabor Locht verwacht van zijn lezers dat ze zijn boek met een open houding lezen. Zo heeft hij het over de conclusies van wetenschappers en schrijft hij:

Het is daarbij niet mijn bedoeling om allerlei gedetailleerde discussies tussen wetenschappers weer te geven. Je zou daar waarschijnlijk toch een ‘welles-nietes’ gevoel bij gekregen hebben. Wat ik echter wel zal doen, is proberen duidelijke te maken hoe het komt dat je met dezelfde gegevens in de hand (bijvoorbeeld archeologische vondsten) vaan verschillende standpunten kunt verdedigen – standpunten die in beide gevallen wetenschappelijk te verantwoorden zijn.

Ik heb op geen enkel moment tijdens het lezen een ‘welles-nietes’ gevoel ervaren.
Naar mijn gevoel vind je in dit boek een heleboel argumenten waarom de Bijbel wel betrouwbaar is, maar ligt de nadruk er toch steeds op dat je het zelf moet willen geloven.

Het is namelijk onmogelijk om de betrouwbaarheid te bewijzen, maar ik zag in dit boek ook dat het onmogelijk is om te bewijzen dat de Bijbel vol fabeltjes staat.

Het leukste stuk om te lezen zijn volgens mij de verhalen uit het Oude en het Nieuwe Testament en de archeologische bevindingen die daarbij horen. Laat ons zeggen dat het meest praktische deel van het boek is. In ongeveer 21 korte hoofdstukken krijg je bijna tastbare bewijzen dat de verhalen in de Bijbel waar zijn. Nu ja, zo heb ik het toch ervaren en ik hoop dat jullie dat ook zo zullen doen.

Ik zou een opsomming kunnen geven van de onderwerpen die in de 21 hoofdstukjes van deel 3 en 4 voorkomen, maar misschien is het beter dat je even een kijkje neem in het inkijkexemplaar op de website van de uitgeverij.

Maar om toch één concreet voorbeeld te geven: toen ik het boek las, waren we met Good Morning Girls net bezig aan een online Bijbelstudie bij het boek Jozua en ik vond hoofdstuk 12 dus wel heel erg interessant : Vielen de muren van Jericho door een wonder?

Wat ik ook erg fijn vind is de conclusie aan het einde van elk hoofdstuk. Soms in slechts twee zinnen krijg je een korte samenvatting of een les die we kunnen leren uit het hoofdstuk.

Het laatste stuk van het boek is ook erg goed voor mensen die wat minder vertrouwd zijn met de Bijbel. Je krijgt een beknopt antwoord op moeilijke vragen. Als ik met vragen over lijden zit, zou ik persoonlijke eerder naar een boek van John Piper grijpen.
Maar EHBO is eigenlijk echt een heel goed boek om mee te starten. Achteraan het boek staat een hele lijst met voetnoten en literatuurverwijzingen.

Mijn conclusie

EHBO is geen luchtig boek, in die zin dat het derde en vierde deel met de historische gebeurtenissen uit de Bijbel je doen denken aan de tijd dat je geschiedenisles kreeg op de middelbare school. Na een tijdje had ik het gevoel dat mijn hoofd vol zat met informatie. Het voordeel van de korte hoofdstukken is dat je lezen van het boek makkelijk kunt spreiden over een aantal dagen of weken, zodat je bijvoorbeeld ook nog even tijd hebt om de Bijbel te openen en het eigenlijke verhaal kunt lezen. (Zoals bijvoorbeeld het verhaal over de muren van Jericho.)

Maar het boek is wel op een hele toegankelijke manier geschreven, zonder al te veel moeilijke woorden.
De Tweeling is dertien en ik zou het boek gerust aan hen kunnen geven als zij vragen hebben bij een bepaald Bijbelverhaal. Al denk ik niet dat die pubers het hele boek zouden verslinden.

Aanrader?

Ja, toch wel! Ik worstel zelf niet echt met twijfels, maar ik heb veel bijgeleerd! Mijn ontzag voor onze Schepper is alleen maar nog groter geworden. In alles, in elke verhaal in de Bijbel, zie je Zijn hand!

De eerlijkheid gebiedt mij om erbij te schrijven dat De Twijfelende Echtgenoot niet enthousiast was over het boek. Vooral over de manier waarop de auteur dingen verwoordde stond hem tegen en hij kon niet overtuigd worden door bepaalde argumenten in het boek.

Ik raad het boek toch aan, ik denk dat het een boek is dat veel inzicht geeft in de betrouwbaarheid van de Bijbel.

Liefs,

Neem zeker eens een kijkje op de boekenplank van Lintsjeskajee.

One thought on “Recensie: Eerste Hulp Bij Ongeloof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s