Recensie: Onpeilbaar (Bijbels dagboek voor jongeren).

 

Ik was benieuwd naar dit dagboek omdat ik hoopte dat het me zou helpen om het boek Openbaring beter te begrijpen. Dit boek is is een dagboek voor jongeren, maar De Tweeling is er nog net iets te jong voor.

Dus het plan was om het boek te lezen en het onder de aandacht van de jongeren in de kerk te brengen om het dan uiteindelijk ook door te geven aan mijn eigen kinderen.

De achterflap van het boek beloofde mij dat er kleine bijzonderheden belicht zouden worden met de nadruk op details die iets te maken hebben met getallen.

Iedere dag eindigt met een vraag, een nadenker of een opdracht. Of een compleet nutteloze en verwarrende raad als: Laat Hem niet praten! (p.16). Ik heb er eens goed over nagedacht, maar ik zag het nut van deze opmerking niet in.

Ene Tweelingzoon en ik bekeken en het boek samen en bij pagina 8 zaten we al met een probleem. Er staat:

Altijd bij de Here zijn, dat was de wens van Paulus. ‘Dag en nacht Zijn wet overdenken,’ zegt de dichter van Psalm 1.

Ik lees de zinnen tweemaal en ook De Tweelingzoon fronst de wenkbrauwen en vraagt spontaan: “Huh, heeft Paulus de Psalmen geschreven?”  Ook De Chef vindt die combinatie van zinnen wel een beetje verwarrend, zeker voor jongeren die nog veel te leren hebben over de Bijbel.

Bij het lezen van dit boek heb ik mezelf twee vragen gesteld:

  • wat zou ik van dit boek vinden als ik 16 jaar oud was?
  • en wat vind ik er nu van, als dertiger?

Als ik aan de ontbijttafel een Bijbels dagboek met mijn jongens lees, dan verwacht ik dat ze daar iets uit kunnen halen dat ze kunnen meenemen naar school!
Als ik het niet voorlees, maar voor mezelf lees, dan verwacht ik eigenlijk hetzelfde. Leeftijd speelt daarbij geen rol.
Voor mij is een Bijbels dagboek geen middel om aan Bijbelstudie te doen, maar wel een middel om kort iets uit Gods Woord te halen wat ik die dag bij me kan dragen in gedachten en gebed.

Als ik het ’s morgens lees met de jongens, dan hebben we vaak ’s avonds iets om over te praten als we rond de tafel zitten. Dan vragen we elkaar of we er iets aan gehad hebben op school of tijdens ons werk.

Als ik dit boek bekijk, dan kan ik eigenlijk niet anders dan stellen dat het een gemiste kans is! En dat is heel jammer.

Ik heb misschien een andere kerkelijke achtergrond dan de auteur, ik mag toch verwachten dat hij zich op een breder publiek richt? Woorden als preludium horen volgen mij niet thuis in een boek voor jongeren.

Over het algemeen vind ik het taalgebruik in die boek helemaal niet aangepast aan de jeugd van tegenwoordig.
Daarnaast heb ik me bij het lezen van de stukjes heel vaak afgevraagd wat mijn jongens eigenlijk zouden kunnen meenemen die dag?
Op 2 januari gaat het over Psalm 1 en wordt er een link gelegd naar Jesaja 17. Daar hou ik van, als er linken gelegd worden tussen twee Bijbelboeken! Ik vind het belangrijk dat jongeren de Bijbel niet zozeer als een bundel van boeken gaan zien, maar als één geheel.
Er volgt een verhaaltje over De Heer als De Tuinman die regelmatig snoeit. Op zich een goede vergelijking, maar ik vind dat er veel concreter uitgelegd had kunnen worden wat dat nu precies betekent in de dagelijkse leven. De dag eindigt met een bemoediging: We hebben de beste Tuinman Die er bestaat!

Klopt, die hebben we! Maar waarom niet vragen waar De Tuinman in ons leven zou kunnen snoeien zodat we geestelijk verder kunnen groeien?
Na het lezen van dit stukje voel ik me niet gemotiveerd of bemoedigd. Neen, dan heb ik al beter dagboeken gelezen.

Elders in het boek eindigt de overdenking met het advies om eens wat preken van Augustinus te lezen. En dan vraag ik mij toch af: welke jongere gaat zich daar nu mee bezig houden?

Ook staan er vaak zinnetjes uit liederen onderaan de pagina, in de plaats van een vraag of een opdracht. Probleem: de meeste van deze liederen herinner ik mij nog uit mijn kindertijd, toen ik nog naar een kerk ging waar ze de bundel van Johannes De Heer gebruikten. Maar als je opgroeit in een gemeente waar deze liederen minder vaak gezongen worden, dan ben je toch niet zoveel met deze zinnetjes. Hoe mooi de tekst ook mag zijn. Als je een jongere wil aanspreken, geef hem dan iets waar hij praktisch iets mee kan.

Als je hen dat niet kunt bieden, schrijf dan ook geen boek voor jongeren.

Aanrader voor jongeren? Neen.
Aanrader voor ouders?  Ik ben wel van plan om het verder te lezen, omdat ik wel benieuwd ben naar de stukken over Openbaring ook als voorbereiding op de online Bijbelstudies bij Good Morning Girls.
Maar, in tegenstelling tot de andere boeken die ik al mocht lezen van uitgeverij Jongbloed, ga ik dit boek niet in het maandblad van onze kerk aanprijzen.

Sorry daarvoor!
Ik ga op zoek naar een goed dagboek voor tieners en iets om aan te prijzen bij de jongeren in onze gemeente. Tips? Altijd welkom!

Liefs,

Evie

One thought on “Recensie: Onpeilbaar (Bijbels dagboek voor jongeren).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s