Recensie: iParents – Praten met je kind over media.

iParents is een klein, schattig boekje. Ongeveer zo groot als een postkaart, een halve centimeter dik en – spoiler alert – er zullen een paar mensen in mijn directe omgeving zijn die het ding als extraatje bij hun verjaardagsgeschenk krijgen.

Want dit is een must read voor elke ouder of grootouder!

En meteen ook een inleiding op het boek Pelgrim in medialand.

Over iParents

iParents en Pelgrim in medialand zijn allebei van de hand van Steef de Bruijn. Het eerste schreef hij samen met Steven Middelkoop. Pelgrim in medialand kwam in samenwerking met Henrieke van Dam.
Eerlijk? Geen idee wie dat allemaal zijn, maar Twitter gaat met helpen om dat te ontdekken.

Op de achterflap van het boekje staat:

Dit compacte boekje is overzichtelijk ingedeeld en helpt u om bij de tijd te blijven. Het gaat moeilijke onderwerpen niet uit de weg, zoals de verwoestende werking van pornofilms op de geest, en de verslaving van geweldgames.

Overzichtelijk? Ik zou het anders gedaan hebben. Op de linkerpagina’s staan tips, Bijbelverzen en citaten. Geen probleem, dat zie je wel meer in boeken. Maar hier en daar staan er ook afbeeldingen van een mobiele telefoon met een chatgesprek dat meerdere pagina’s beslaat. Dan moet je dus verder bladeren om rechts te lezen en weer terug bladeren om links te lezen. Ik zou die chatgesprekken aan het begin of einde van de hoofdstukken gezet hebben.

Ik zie heel wat Bijbelverzen passeren en daar hou ik van. Een schrijver moet zijn mening kunnen verduidelijken aan de hand van Gods Woord.

iParents is ook geen boekje tegen het gebruik van sociale media door kinderen/tieners. Dat zou zinloos zijn. De Tweeling is nu 13 en eentje zit in de middelbare school. Voor hem is zijn smartphone bijna onmisbaar geworden. Punten, les overzichten, de weekkalender, communicatie met de leerkrachten…alles verloopt via de Smartschool app. Whatsapp is dan weer het communicatiemiddel voor alle klasgenoten en wordt ook door de jeugdleiders in de kerk veelvuldig gebruikt.
Facebook is dan weer minder populair bij de kinderen. Youtube dan weer wel en daar is dit boekje zeker goed voor!

Er zijn zoveel dingen waar je als ouder aan moet denken, als je kind een smartphone of tablet in handen krijgt. Veel kleine details, maar ook grote en moeilijke onderwerpen.

iParents helpt ons als ouders goed op weg. Vooral de tips voor bruikbare apps met filters en voor het opvolgen van smartphonegebruik vond ik heel bruikbaar!

Aan mijn recensie over Pelgrim in medialand werk ik nog, maar beide boeken zijn aanraders.
Koop niet het ene boek wel en het andere niet. Dat is gelijk frieten zonder zout!

Dank aan uitgeverij De Banier voor de kans om kennis te maken met iParents!
Volg Lintsjeskajee per mail en de recensie bij Pelgrim in medialand valt vanzelf in je mailbox.
iParents bestellen? Klik hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s