Recensie: Vurig – Gebruik je gebed als krachtig wapen

De vijand is eropuit is om je leven te ontwrichten en je geloof in God te ondermijnen. Gebed is een krachtig wapen om zijn aanvallen te kunnen pareren. Het boek Vurig geeft je een strijdplan voor serieus, specifiek en strategisch gebed. (Bron: Sestra)

In Vurig beschrijft Priscilla Shirer tien gebieden waarop de vijand (lees: de duivel) ons aanvalt en ze helpt je met het vinden van strategieën om daar in gebed tegen te strijden. 
De tien gebieden die aan bod komen, zijn j
e passie, je focus, je identiteit, je gezin, je verleden, je angsten en je roeping, je reinheid, je innerlijke rust, je pijn en je relaties.

Passie is wat jou gaande houdt in de richting die je zelf hebt gekozen. (p.39)

Priscilla gaat in elk hoofdstuk op dezelfde manier te werk. Neem nu het hoofdstuk over je passie als voorbeeld. Ze legt uit wat je passie is (zie definitie hierboven), ze laat ons zien hoe de duivel onze passie probeert weg te nemen en ze nodigt ons uit om een gebedsstrategie te maken bij de letter van het woordjes PRAY.
Volgens haar bestaat een gebedsstrategie uit 4 delen, beginnen met de vier letters van het Engelse woordjes pray.
P = Praise = Lofprijzing
R = Repententance = Schuldbelijdenis
A = Asking = Vragen
Y = Yes = Ja en Amen!

Ze geeft in elke hoofdstuk een voorbeeld van een gebedsstrategie. Ik vind die persoonlijk nogal algemeen. Ik las in een paar recensies op Amazon dat sommige vrouwen van die strategieën toch meer hadden verwacht en ikzelf heb die voorbeelden niet nodig, maar ik kan mij inbeelden dat andere vrouwen wat meer houvast zoeken.

Wat ik toch mis in dit boek is de balans tussen de aanvallen van de duivel en ons eigen gedrag. Ik heb het gevoel dat ze de schuld teveel op de aanvallen van de duivel steekt en ons te weinig uitnodigt om naar ons eigen gedrag te kijken.
Maar als ze vindt dat er een r van repentance (schuldbelijdenis) in de gebedsstrategie moet zitten, zou ze toch meer de nadruk op onze eigen verantwoordelijkheid moeten leggen. (Ik kreeg dit boek van Sestra/Royal Jongbloed in ruil voor een eerlijke recensie, dus ik zeg ook eerlijk wat ik ervaren heb bij het lezen van dit boek.)
 Zo verwijst ze bij de vrouwen naar Titus 2:3a-4-5.

“Oudere vrouwen moeten (…)de jonge vrouwen voorhouden dat ze hun man en kinderen moeten liefhebben, dat ze ingetogen, kuis, zorgzaam in het huishouden en vriendelijk moeten zijn, en dat ze het gezag van hun man moeten erkennen. Dan wordt het woord van God in ere gehouden.

En dan kom ik toch weer bij onze eigen verantwoorlijkheid uit. Want je moet een kat een kat durven noemen. Natuurlijk valt de duivel ons gezin of ons huwelijk op verschillende manieren aan. Priscilla geeft een duidelijk voorbeeld als ze het over de strijd heeft die er in haar gezin woedde op het moment dat ze aan bezig was met de film War Room, waarin ze de hoofdrol speelde.

Maar als wij als vrouwen strijd ervaren in ons gezin, komt het vaak ook doordat we een paar details uit Titus 2 vergeten zijn. Vaak zijn we zo bezig met onze eigen ontwikkeling en persoonlijke groei dat het ons niet meer lukt om onze man en kinderen de aandacht te geven die ze verdienen.
Vaak zijn we zo bezig met onze eigen carrière dat het huishouden eronder lijdt, of we van onze man verwachten dat hij taken op zich neemt die God – door Zijn Woord – eigenlijk aan ons gegeven heeft. Wij, vrouwen, zijn tegenwoordig zo geëmancipeerd dat we ons niks aantrekken van het gezag van onze man.

Als er dingen mis gaan in ons huwelijk, of er ontstaat een strijd binnen het gezin, dan is het heel makkelijk om de schuld op de duivel te steken. Je kunt gebedsstrategieën ontwikkelen tot je hele huis ermee behangen is, maar we moeten bereid zijn om in de spiegel kijken en om de Heilige Geest te vragen om je te wijzen op dingen die JIJ moet veranderen.

Elk huwelijk en gezin is een reclamebord voor de eeuwige, onveranderlijke liefde tussen God en mensen. (p. 88)

Aanrader, of niet?

Aan sommige vriendinnen zou ik dit boek zeker niet aanraden. Ik hoor het ze al zeggen: te licht, te fluffy. Ja, dan mis ik toch weer de nadruk op ons eigen gedrag. Bij het hoofdstuk over de focus gaat het volgens mij ook veel te weinig over het gevaar van de sociale media. Als er iets is wat onze concentratie verstoort en veel te veel van onze tijd opslorpt, is het dat wel.
Dit is geen boek dat mij een spiegel voor houdt. Sommige vriendinnen gaat zeggen dat het weer zo’n typisch vrouwenboek is waarin we weeral als slachtoffers afgeschilderd worden. Boehoehoe, de duivel valt mij aan en ik ben in een oorlog (tegen de kwade geesten in de hemelsferen, Efeze 6) verwikkeld. Kijk mij eens strijden, ik moet in een stil hoekje kruipen om een gebedsstrategie te ontwikkelen.

Als je de film War Room gezien hebt, en de boodschap hiervan graag wilt toepassen, moet je dit boek echt lezen. Je wordt geholpen om een plan te maken om je leven aan gebed toe te wijden, voor jezelf en voor degenen om je heen. Wanneer je bij het einde van het boek bent gekomen, zul je je in staat voelen om de moeilijke dingen in het leven op je knieën te tegemoet te gaan. (Bron: Sestra)

En toch vind ik dat het dat het boek inzicht geeft in een strijd die we te gemakkelijk over het hoofd zien. Priscilla heeft het een aantal keer over Efeze 6 en de geestelijke wapenrusting. (Want wij hebben de strijd niet tegen vlees en bloed, maar tegen de overheden, tegen de machten, tegen de wereldbeheersers van de duisternis van dit tijdperk, tegen de geestelijke machten van het kwaad in de hemelse gewesten.) 

Dit boek beschrijft wel heel goed wat die strijd precies betekent in ons dagelijkse leven en hoe belangrijk het is om elke dag weer die geestelijke wapenrusting aan te trekken.
Bovendien kunnen de gebedsstrategieën ons zeker helpen om elke dag biddend te strijden en God om hulp, inzicht, kracht, … te vragen.

Wat ik toch geleerd heb uit dit boek, is om mijn gebeden op te schrijven zodat ik ze niet vergeet (zie pagina 22) en omdat het me kan helpen om te zien hoe God mijn gebeden verhoort en werkt in mijn leven.  Als ik over zes maanden mijn gebedsboek van vooraf aan lees, dan ben ik er zeker van dat ik ga kunnen zeggen dat de Heer dicht bij mij geweest is.

Vurig van Priscilla Shirer kost €17.50 en is te koop via de webshop van Royal Jongbloed of op Bol.com (partnerlink in nieuw tabblad).
Voor de film War Room met Priscilla in de hoofdrol loopt nu tijdelijk een actie (3 voor €25) bij Bol.com(partnerlink in nieuw tabblad)

5 thoughts on “Recensie: Vurig – Gebruik je gebed als krachtig wapen

  1. Wat heb je dat eerlijk en duidelijk verwoord! Jouw beschrijving geeft precies weer waar ik een beetje voor vreesde toen ik de titel en omschrijving las. Dat achter iedere kwaal/strijd een demon zit kom je in bepaalde kerkelijke kringen tegen en en gaat soms best ver. Misschien gaat dat weer een stapje verder dan het boek, maar het principe blijft hetzelfde, precies zoals je schrijft dat al snel de eigen verantwoordelijkheid wordt weggenomen en alles aan satan wordt toegeschreven. Dat is alleen maar eer voor hem.
    Als iemand dan een soort strategie heeft bedacht om jou op de knieën te brengen en de boze te overwinnen ben ik meestal ook terughoudend. Er zijn Bijbelse principes die we ons eigen mogen maken dat zeker, maar als iemand een strategie of stappenplan presenteert als een soort ”must have” dan haak ik toch af. Ik vind het juist heel mooi hoe God Zijn kinderen persoonlijk kent en hen persoonlijk wil leiden door Zijn Woord.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s